2021 1. DÖNEM TÜBİTAK 1001’E SUNULAN:

ÜRÜN ROTASYONU VE TOPRAK İŞLEME UYGULAMALARININ PAMUK EKİLİ ALANLARIN TOPRAK KALİTESİ VE SERA GAZI SALINIMINA ETKİLERİ VE GELECEKTEKİ PAMUK VERİMİNİN CROPGRO-COTTON İLE MODELLENMESİ

Başlıklı Proje Desteklenmeye Değer Bulunmuştur.
 
2021 yılı 1. döneminde 1001 programı kapsamında sunulan 2497 proje önerisinden 2233’ü bilimsel değerlendirmeye alınmış ve yapılan değerlendirme sonucunda 247 proje önerisinin desteklenmesine karar verilmiştir. Bu dönemde Harran Üniversitesi adına Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hikmet Günal’ın sunmuş olduğu “Ürün Rotasyonu ve Toprak İşleme Uygulamalarının Pamuk Ekili Alanların Toprak Kalitesi ve Sera Gazı Salınımına Etkileri ve Gelecekteki Pamuk Veriminin Cropgro-Cotton ile Modellenmesi” başlıklı proje desteklenmeye değer bulunmuştur.
Yürütücülüğünü Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Hikmet Günal’ın yapacağı projede; geleneksel, azaltılmış ve sıfır toprak işleme uygulamaları altında sürekli pamuk, örtü bitkisi (tritikale+fiğ) + pamuk ve pamuk + kışlık buğday-dane mısır rotasyonunun 1.) pamuk verimi, 2.) toprak kalitesi, 3.) yabancı ot kontrolü, 4.) sera gazları emisyonuna etkileri araştırılacak ve 5.) incelenecek uygulamalar altında pamuk veriminin gelecekteki iklim değişimi ile nasıl değişeceği CSM-CropGro-Cotton modeli ile tahmin ettirilecektir. Proje ekibi; Harran Üniversitesinden Prof.Dr. Abdülkadir Sürücü, Prof. Dr. Cengiz Kaya, Prof. Dr. Recep Gündoğan, Prof.Dr. Salih Aydemir, Doç.Dr. Mehmet Şenbayram, Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Arslan  ve Dr. Öğretim Üyesi Shahid Farooq ile Çukurova Üniversitesinden Prof..Dr. İsmail Çelik ve Siirt Üniversitesinden Doç.Dr. Mesut Budak’tan oluşmaktadır.